Delikatny, kremowy sernik z musem z rabarbaru i malinową galaretką. Upiekłam go z okazji Dnia Matki i zniknął nim zdążyłam zrobić porządne zdjęcie ;) Mus z rabarbaru można przygotować dużo wcześniej i przechowywać go w lodówce (do kilku dni).

Ingredients
mus:
- 0,5 kg łodyg rabarbaru
- cukier (ok. 2 łyżek)
- odrobina wody
masa serowa:
- 1 kg mielonego sera
- szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku
dodatkowo:
- 2 galaretki malinowe
- opakowanie biszkoptów
Instructions
- Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe plasterki. W rondelku podgrzewamy rabarbar z cukrem i 2 łyżkami wody. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki. Próbujemy, jeśli jest za kwaśny, można trochę dosłodzić do smaku (pamiętając, że potem do musu dodamy jeszcze słodką galaretkę malinową).
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Intensywnie mieszamy, aż nie będzie widać żadnych grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
- Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami.
- Ser miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy powoli letnią żelatynę, nie przerywając miksowania. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy tortownicę do lodówki.
- Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odmierzamy 350 ml musu rabarbarowego i mieszamy go z galaretką. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony mus z galaretką wylewamy na stężałą masę serową. Wkładamy do lodówki.
- Na koniec przygotowujemy kolejną galaretkę malinową, już według normalnych proporcji podanych przez producenta galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną galaretkę wylewamy na wierzch naszego sernika.
- Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
4 komentarze
Cudowny serniczek! Z moimi ukochanymi badylkami :)
częstuj się :)
Bardzo ciekawe połączenie, zazwyczaj rabarbar łączony jest z kruchym bądź drożdżowym ciastem – a tu niespodzianka, serniczek! :)
Mmm, cudowny ma kolor! :)