Sernik na zimno idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań i przyjęć. Możemy go modyfikować dodając za każdym razem inne owoce lub zmieniając ciasteczka na przykład na czekoladowe. U mnie dziś wersja z borówkami amerykańskimi, które bardzo cenię nie tylko ze względu na ich smak, ale również składniki odżywcze. Borówki są niezastąpionym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro i makroelementy, a w szczególności w wapń, fosfor i potas. Zawierają również znaczne ilości związków antyoksydacyjnych, czyli substancji, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie oraz działają regeneracyjnie na wzrok. A co najważniejsze są takie pyszne :)

Ingredients
spód:
- 180 gram kruchych ciastek (np. digestive)
- 50 gram masła
masa serowa:
- 250 gram serka typu Philadelphia
- 150 gram (1,5 tabliczki) dobrej białej czekolady
- szklanka (250ml) słodkiej śmietanki min. 30%
dodatkowo:
- szklanka borówek amerykańskich
Instructions
- Tortownicę lub foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka bardzo drobno kruszymy najlepiej za pomocą robota kuchennego. Rozpuszczamy masło i dokładnie mieszamy z okruszkami ciastek. Wykładamy masą spód foremek, dobrze dociskając. Wkładamy do lodówki.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z serkiem (możemy zrobić to mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz miksujemy, aż do połączenia się składników. Przekładamy masę serową na przygotowany wcześniej spód.
- Umyte i osuszone borówki układamy jedną przy drugiej na naszym serniczku.
- Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Notes
Podane składniki wystarczą na małą tortownicę o średnicy około 20 centymetrów.
4 komentarze
pyszności:)
Rewelacja!! Pysznie tu!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas
prowadzisz naprawdę ciekawego bloga, trafiłam tu bo szukam ciekawych przepisów, co prawda ten sernik jest mało dietetyczny ale wygląda naprawdę pysznie i pewnie tak samo smakuje:D
Masa serowa bardzo smaczna, mimo moich obaw że będzie za mało słodka przy użyciu serka naturalnego, intensywna słodycz białej czekolady w zupełności tu wystarczyła, utrzymuje również odpowiednią konsystencję.
Smak idealnie się komponuje z borówkami – ciekawa jestem kombinacji z innymi owocami.
Do ciastek polecam dołożyć trochę więcej masła – ja dołożyłam i tak nieco więcej, a spód nadal w postaci okruszków ;)