Przepis inny niż zazwyczaj, niczego się nie zagniata, nie uciera ani nie miksuje. Mieszamy suche składniki i wsypujemy do formy przekładając warstwami jabłek, a na górę ścieramy masło. Dopóki nie ukroiłam pierwszego kawałka, nie wierzyłam że coś z tego wyjdzie ;) Ciasto ma fantastyczną chrupiącą skorupkę i jeszcze nie raz je upiekę. Polecam!
Przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki.

Ingredients
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, możemy dać mniej)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- szczypta cynamonu
- 3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)
Instructions
- Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja pokroiłam w bardzo cienkie talarki).
- Spód tortownicy o średnicy 23 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
- Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
13 komentarzy
Ja dzisiaj jestem tak paskudnie leniwa, że chyba tylko taka szarlotka mogłaby powstać w mojej kuchni ;)
to zdecydowanie ciasto na leniwe dni :)
Właśnie siedzi w piekarniku! :-)
to smacznego życzę ;)
Tylko po co ten proszek? On nic nie daje w sypance.
hmm, szczerze mówiąc nie wiem czy coś daje czy nie. W oryginalnym przepisie był.
Uwielbiam te szarlotke :) Najbardziej na cieplo z dodatkiem waniliowych lodow… Ja korzystam zawsze z przepisu, ktory znalazlam wieki temu w Poradniku Domowym pod nazwa „Szarlotka sypana Wandy M:” :))
Pozdrawiam cieplo.
z lodami… mniam :)
Szarlotka to drugi najlepszy typ placków. Pierwszy jest oczywiście ze śliwkami.
zgadzam się ;)
mniam, ona musiała być pyszna;))
Uwielbiam szarlotki. To moje ulubione ciasta na przemian z sernikami
Dzieki za ten wpis! Jest super! :)