Zainspirowana pysznie wyglądającą tartą na blogu Okruszki, postanowiłam również wypróbować przepis ze strony Joy of Baking.com. Deser ( bo ciastem bym raczej tego nie nazwała) wyszedł pyszny, mimo dużej ilości soku cytrynowego – bardzo słodki. Masa w niczym nie przypomina ciężkiego mleka skondensowanego, raczej lekką piankę.

Ingredients
spód:
- 125 g pokruszonych herbatników
- 30 g cukru
- 70-85 g roztopionego masła
krem:
- 3 żółtka
- puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 390 g)
- pół filiżanki soku z cytryny (ok.120 g)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Instructions
- Składniki na spód dokładnie mieszamy i wykładamy nimi formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przykrywamy folią i chowamy do lodówki.
- Żółtka ubijamy mikserem do białości i stopniowo dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową.
- Masę cytrynową wylewamy na spód i pieczemy około 10 minut w 175 stopniach.
- Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, wtedy bez problemu uda się ładnie pokroić i wyciągnąć w całości z foremki.