Smaczna tarta z jabłkami skrywającymi migdałową masę. Słodko – kwaśne nadzienie na bardzo kruchym cieście :)

Ingredients
- 300 ml mąki pszennej
- 150g margaryny lub masła
- 2 łyżki zimnej wody
masa migdałowa :
- 50 g drobno zmielonych, obranych ze skórki migdałów
- 50 g cukru pudru
dodatkowo:
- 4 małe kwaśne jabłka
- 3 łyżki miodu
Instructions
- Z mąki, tłuszczu i wody zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
- Przygotowujemy masę migdałową: migdały i cukier puder ucieramy z odrobiną wody aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
- Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
- Na cieście rozsmarowujemy masę migdałową.
- Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Kroimy jabłka w cienkie plasterki i rozkładamy na masie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Pieczemy ciasto przez około 30 minut, aż do momentu gdy jabłka się zrumienią.
- Pod koniec pieczenia, polewamy ciasto miodem.
9 komentarzy
Sliczna i juz !
:)
fajne polaczenie smakow, a wrecz pyszne:)
cudne zdjęcia…tarta musi byc pyszna;)
dziękuję Izo :)
Uwielbiam nowości :) Bardzo fajna stronka! W zamian zapraszam tutaj: http://www.brazylijskie.com.pl – przepisy .. brazylijskie :)
ajaj .. ależ ona przepiękna jest, Rogaliku!:)
pięknie!!! pewnie kiedyś napiszę, żę przepysznie, ale na razie nie mam piekarnika :(
wyglada bardzo smakowicie!