Przepis znaleziony w dodatku do „Naj” z 2000 roku – Ciasta na Wielkanoc.

Ingredients
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- jajko
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
dodatkowo:
- 2 puszki mandarynek w syropie
- łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
- pół szklanki konfitur pomarańczowych
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- tłuszcz do posmarowania foremki na tartę
Instructions
- Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy sól, jajko, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Zagniatamy to wszystko na gładkie ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy rozwałkowanym cienko ciastem. Nakłuwamy gęsto ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Mandarynki osączamy na sitku z syropu. Konfitury podgrzewamy w rondelku i mieszamy z likierem. Studzimy i smarujemy tartę. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek.
- Galaretkę przyrządzamy wg opisu na opakowaniu. Studzimy i łyżką oblewamy mandarynki. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.