Obiecany przepis na tartę z warsztatów Kuchni Lidla, które odbyły się 19 czerwca w warszawskim studiu Cook Up. Ostatnia chwila by ją przygotować, dopóki jeszcze w sklepach są truskawki. Jest naprawdę rewelacyjna, od samego mistrza Pawła Małeckiego. Delikatny, zielony biszkopt (bez obaw, nie smakuje jak szpinakowa pulpa), słodka konfitura i świeże truskawki. Jak dla mnie połączenie idealne :)
Składniki
Ciasto szpinakowe:
- 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony)
- 50 ml soku z cytryny
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej typu 450
Konfitura truskawkowa:
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 100 g cukru
- sok z cytryny do smaku
Żel:
- 200 ml wrzątku
- 10 g żelatyny + 30 ml wody
- sok z cytryny do smaku
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 300 g świeżych truskawek
- listki mięty
Ciasto
Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Foremkę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem na 15-18 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Konfitura truskawkowa
300 g rozgniecionych truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru i sok z cytryny smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Żel
Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt szpinakowy posmarować konfiturą truskawkową. Na górze biszkoptu poukładać truskawki, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wystudzony żel nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty.
1 komentarz
Wooow, zdecydowanie przepis i całe jego wykonanie zapierają dech w piersiach. Wygląda to wszystko przepysznie. Szpinak z truskawkami… Bardzo odważne połączenie. Trochę przypomina mi to efekt, jaki można osiągnąć po dodaniu herbaty matcha. Na pewno wypróbuję. Już nie mogę się doczekać tych pochwał dla mnie :)