Bardzo słodka z obłędną ilością masła :) Najbardziej smakuje mi z kubkiem kawy lub kieliszkiem wina.

Ingredients
spód:
- 125 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 400 g orzechów włoskich lub migdałów
Instructions
spód:
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
- Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem.
- Wkładamy do lodówki.
masa:
- Masło, cukier, mąkę i mleko podgrzewamy w rondlu stale mieszając.
- Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
Wyciągamy z lodówki ciasto, wysypujemy na wierzch orzechy i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
11 komentarzy
Wygląda bajecznie. :-))) A czy mieszanka migadalów i orzechów włoskich wchodzi w grę? :)
jak najbardziej :)
robiłam kiedyś tartę z orzechami i pamiętam ten smak …dlatego też kawałek Twojej zjadłabym od razu:)
częstuj się proszę :)
mmm.. obłędna!
:)
Wygląda po prostu obłędnie!:)
patrzę na nią od wczoraj i za każdym razem dostaję ślinotoku, cudowna!
U la la bombowa! Przepyszna sie prezentuje:) orzechy to jedna z moich slabosci!
Krysia
Codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Tarta bardzo dobra !
Do ciasta dodałam jajko bo nijak nie chciało się zagnieść a do masy połowę z podanej ilości cukru. Wyszła super, chrupiąca i słodka ;)
Witaj, w oryginalnym przepisie nie ma jajka, wyrobione ciasto ma konsystencję kruszonki ale po upieczeniu normalnie się kroi i jest zwarte. Pozdrawiam