
Ingredients
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- tłuszcz do wysmarowania formy
- śliwki
Instructions
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i miękkie masło i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki.
- W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy śliwki. Kroimy je na połówki i usuwamy pestki.
- Okrągłą formę na tartę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem. Ciasto nie za bardzo daje się wałkować, więc zazwyczaj kruszę je w palcach prosto na wysmarowaną formę i po prostu wyklejam całą.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i układamy śliwki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, możemy jeszcze dopiec od spodu 5-10 minut.
http://www.rogalikblog.pl/wp-content/uploads/2010/05/IMG_4591.jpg