Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Gdybym nie wiedziała, że jest zrobiona ze zwykłych ziemniaków nie uwierzyłabym ;)
Pyszna szczególnie z dodatkiem sosu waniliowego.
Relacja z warsztatów -> klik

Ingredients
- 100 g masła
- 175 g cukru
- 3 żółtka
- 175 g startych migdałów
- 700 g ziemniaków
sos:
- 75 ml śmietany
- 100 g cukru
- laska wanilii lub esencja waniliowa
Instructions
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy na purée.
- W międzyczasie masło i śmietanę ubijamy na gładką masę. Dodajemy żółtka, ziemniaki, tarte migdały i dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do natłuszczonej formy na tartę.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
- Sos: śmietanę z cukrem gotujemy do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy wanilię.
- Tartę podajemy polaną sosem.
6 komentarzy
Bardzo fajny przepis – koniecznie muszę spróbować!
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować :-)
nieznany mi przepis- intrygujący i bardzo ciekawy;)
ooo takiego połączenia to nie widzialam jeszcze wygląda przepysznie…;)
Witam,
mam pytanie w przepisie mamy „W międzyczasie masło i śmietanę ubijamy na gładką masę.” a o śmietanie jest mowa tylko w przepisie na sos. Zatem ile tej śmietany do ciasta trzeba dodać?
dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
KK
sprawdziłam oryginalny przepis przywieziony z warsztatów i niestety jest w nim błąd, brakuje ilości śmietany dodawanej do ciasta :( niestety nie jestem sobie teraz w stanie przypomnieć ile jej było..