Słodkie bułeczki z masą dyniową polecają się na jesienne wieczory :)

Ingredients
Ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 4-5 szklanek mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- łyżeczka soli
Masa dyniowa:
- 450 g puree z dyni hokkaido
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta mielonych goździków
Instructions
Ciasto
- Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ma być ciepłe, ale nie może być gorące).
- Dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut.
- Dodajemy jajka i 4 szklanki mąki.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy więcej mąki.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Masa dyniowa
- Puree z dyni podgrzewamy z miodem i sokiem cytryny. Mieszamy na małym ogniu, pozwalając mu odparować.
Bułeczki
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny placek.
- Smarujemy ciasto masą dyniową i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.
- Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry.
- Układamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce i odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Pieczemy bułeczki około 25-30 minut, aż się przyrumienią.
6 komentarzy
Oj, zjadłabym sobie taką bułeczkę :) Albo i dwie ;)
częstuj się ;)
Mmm jakie dyniowe pyszności, super :)
dziękuję ;)
Już czuję ten fantastyczny zapach B-)
o tak ;)