Przepis Pawła Małeckiego, prosto z kuchni Lidla. Kruche, cynamonowe ciasteczka, idealne na świąteczny stół.

Ingredients
- 150 g mąki pszennej
- 100 g migdałów zmielonych na mączkę
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- płatki migdałowe lub orzechy do dekoracji
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Mąkę mieszamy z mączką migdałową. Dodajemy masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka w dowolnym kształcie.
- Ciasteczka dekorujemy płatkami migdałowymi lub orzechami, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 12-15 minut (na złoty kolor).
1 komentarz
Udały Ci się znakomicie :)