Kruche, cynamonowe ciasteczka. Nie odkształcają się podczas pieczenia i długo zachowują świeżość. Do przygotowania ciasteczek użyłam alternatywy tradycyjnego cukru pudru – cukru pudru trzcinowego, który nadał im delikatny posmak. Polecam też przygotowanie z niego lukru, ponieważ zachowuje on błyszczącą powierzchnię, ma piękny kolor i bardzo efektownie wygląda.

Ingredients
- 170 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru trzcinowego
- 60 g masła lub margaryny
- łyżka cynamonu
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- gruboziarnisty cukier
Instructions
- Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy żółtko i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3 milimetrów. Foremką lub szklanką wycinamy kółka.
- Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Każde ciastko smarujemy cienko białkiem i posypujemy cukrem.
- Wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy około 13 minut, aż się przyrumienią.
1 komentarz
Bardzo ładne są te ciasteczka :) I jakby obsypał je śnieg, tak pięknie.