Tradycyjny przepis z „Kuchni polskiej”.

Ingredients
- 20 dkg mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Instructions
- Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszać razem, następnie wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
- Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15cm.
- Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż ( na 5-6cm) i przewinąć.
- Tłuszcz rozgrzać. Zrobić próbę temperatury wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni możemy smażyć.
- Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wrzucać do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, przewracając widelcem.
- Wyjąć i osączyć.
- Oprószyć cukrem pudrem.
Można przyrządzać bez środka spulchniającego.
Notes
źródło: Kuchnia polska, wyd. PWE W-wa 1985
1 komentarz
Jakie fajne! O rany! I oryginalne w kształcie :-)