Lekkie jak piórko, z pachnącym cytryną twarożkiem.

Ingredients
- płat ciasta francuskiego
- 250 gram twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego (można użyć gotowego twarożku)
- żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – w miarę uznania)
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Instructions
- Twaróg dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dosypujemy cukru pudru wedle uznania (ja daję 4 łyżki).
- Ciasto kroimy na sześć równych kwadratów. Na środek każdego kładziemy łyżkę farszu, brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i składamy na pół (po przekątnej). Brzegi dociskamy widelcem lub palcami.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch każdego ciastka smarujemy jajkiem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy aż się pięknie zrumienią.
- Jeśli jeszcze Wam nie jest za słodko, to można je polukrować ;)
6 komentarzy
Wyglądają bardzo smacznie :)
dziękuję :)
Szybko, prosto, smakowicie! Tak jak lubię!
ja też tak lubię :)
pozdrawiam
pięknie wyglądaja ;)
dziękuję ;)