Smażone w głębokim tłuszczu karnawałowe ciasteczka z ciasta naleśnikowego. Najlepsze zaraz po usmażeniu, chrupiące i oprószone cukrem pudrem. Bardzo prosty przepis, robimy wszystko tak, jak przy przygotowywaniu naleśników. Do wykonania ciastek potrzebujemy specjalnych, metalowych foremek na druciku, które maczamy w cieście a następnie w gorącym oleju.

Ingredients
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instructions
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy olej.
- Maczamy foremkę w gorącym oleju, następnie w cieście i ponownie wkładamy do oleju.
- Szybko zsuwamy ciasto z foremki i smażymy przez chwilkę, aż się zrumieni.
- Odsączamy na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
15 komentarzy
cudne zdjęcie.
dziękuję :)
Są prześliczne!
Muszę sobie takie foremki sprawić :)
koniecznie! :) dziękuję i pozdrawiam!
Świetne zdjęcie, no i apetyczne:) Gratulacje!
dziękuję ;)
Sa przepyszne! Pamietam te smaki z dziecinstwa, kiedy mama je robiła! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)
pozdrawiam ciepło!
Witam. Zabardzo nie wiem jak z sunac te ciasto z tej foremki .Prosze o wytłumaczenie
witam, ja maczam foremkę do około 2/3 wysokości, żeby ciasto nie oblepiło brzegów, wtedy łatwo schodzi. Przy zsuwaniu ciasta z foremki pomagam sobie widelcem. Pozdrawiam
Witam a jak ta foremka sie nazywa i gdzie mozna ja kupic,widac ze malo pracy to wymaga a ciasteczka wygladaja cudnie,pozdrawiam
foremka do rozetek, proszę wpisać w wyszukiwarkę to pojawi się wiele sklepów, dostępne są też na allegro, pozdrawiam
Mam takie foremki pamiatka po mamie nigdy nie robilam bo nie mialam przepisu ale pamietam ten smak jak mama robila je za dziecka
robi się je bardzo prosto, warto wykorzystać foremki :)
Wyglądają obłędnie!!