Przepis na babeczki znalazłam w listopadowej Kuchni. Mocno korzenne, dość suche i zwarte ciasto pasujące do kubka ciepłego mleka.

Ingredients
- 3/4 szklanki mleka
- 2 torebeczki czarnej herbaty ekspresowej
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka przesianej mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 60g miękkiego masła
- 3/4 szklanki jasnego cukru muscovado
- 2 duże jajka
Instructions
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- Zagotowujemy mleko, zdejmujemy z ognia, wrzucamy herbatę , przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy torebki z herbaty i wyrzucamy je. Mleko studzimy.
- Łączymy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
- Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka, a następnie mąkę na przemian z mlekiem. Mieszamy.
- Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości.
- Pieczemy ok. 20 minut.
9 komentarzy
Pachnie tu Świętami!
Jestem za. Poproszę jedną muffinkę. :-)))
Mmmmm…muszą być pyszne, ja już mam foremkę do muffinek, więc w te święta zaszaleję!
Śliczne, świąteczne, pyszne:-)
Śliczne i aromatyczne :)
fantastycznie wyglądają ….uwielbiam muffiny:)
Bardzo fajne babeczki i zdjęcia choć oszczędne to eleganckie, takie lubię!
Mniam, świetnie wyglądają! Muszę takie zrobić:)
Ciekawy przepis muszę go kiedyś wypróbować ; ) Tylko dodam orzechy; )
póki co zaprasza do mnie cojapieke.blogspot