Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się daktylami. Daktyle nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi, a nawet chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Daktyle zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez oraz bardzo dużo błonnika. Poniżej przepis na pyszne kruche ciasteczka z daktylami.

Ingredients
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czubata szklanka mąki
- 25 suszonych daktyli
- skórka otarta z jednej cytryny
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Instructions
- Daktyle kroimy na plasterki.
- Z miękkiej margaryny, żółtek, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę z cytryny, aromat i posiekane daktyle. Zagniatamy ponownie ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które potem delikatnie rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blasze.
- Pieczemy około 15 minut.