Kruche, mocno maślane ciasteczka. Z delikatnym, cytrynowym aromatem. W ich wałkowaniu i wycinaniu po raz pierwszy pomagały mi dwie małe rączki ;) Zabawa była przednia, a efekt jest bardzo smaczny.

Ingredients
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- szczypta soli
Instructions
- Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem i startą skórką z cytryny. Gdy powstanie jasny krem, dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą, szczyptę soli oraz żółtka i wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka masa. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu.
- Ciasto dzielimy na 3 części i po kolei wałkujemy na grubość około 4 milimetrów. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- Studzimy na blaszce, ponieważ ciepłe ciastka są bardzo miękkie i rozpadną się przy przenoszeniu.
Notes
Gdy ciastka wystygną, stają się bardzo chrupiące!
3 komentarze
Piękne zdjęcie, aż ślinka cieknie :)
Cudne. Jadłabym i potrzebowałabym ich teraz ;)
Pozdrawiam :)
Piękne, piękniejsze tym bardziej, że właśnie te małe łapki pomagały przy nich:)