Przyznaję się bez bicia – zdarza mi się kupować gotową masę makową. To wielka oszczędność czasu, choć wiadomo że to nie to samo co własnoręcznie przyrządzony mak.
Z kruchego ciasta i masy makowej możemy w krótkim czasie przygotować małe rogaliczki.

Ingredients
- kostka masła
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- mała puszka masy makowej z bakaliami
Instructions
- Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
- Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość 2 milimetrów.
- Za pomocą dużego talerza zaznaczamy okrąg i nożem obcinamy wystające brzegi ciasta. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszego końca do środka i formujemy rogaliki.
- Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zrumienią.
Notes
Rogaliki z gotową masą makową są dosyć słodkie, ale jeśli chcemy możemy je jeszcze polukrować. Ja przygotowałam lukier z cukru pudru utartego z odrobiną syropu z czarnego bzu, który nadał mu śliczny różowy kolor ;)
4 komentarze
Ja tez korzystam z gotowej masy makowej, no do makowców. :)
Fajne są te Twoje rogaliki. Smakowite.:)
Ja natomiast takiego lukru jeszcze nie robiłem. Wygląda naprawdę fajnie
Bardzo smaczne wyszły ale osobiście wolę bez tych ozdobnych kuleczek ;) Poza tym ekstra!
faktycznie zęby można połamać na tych kulkach ;)