Przepis na lebkuchen zaczerpnęłam z otrzymanej niedawno książki „Smakowite prezenty”. Tradycyjne lebkuchen przygotowuje się robiąc z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczając je na blaszce. Pierniczki w dzień upieczenia są twarde jak kamień, miękną dopiero na drugi dzień. Cytrynowa skorupka lukru dodaje im orzeźwiającego aromatu.

Ingredients
- 360 g mąki
- 300 g miodu
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta mielonego kardamonu
na lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Instructions
- Mąkę mieszamy z przyprawami korzennymi. Jajko z cukrem ucieramy na puszystą, białą masę. Dodajemy powoli miód, nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy wilgotną dłonią lub łyżką.
- Wkładamy na 12-15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Studzimy na kratce. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny ucieramy gęsty lukier. Smarujemy pierniczki. Gdy lukier wyschnie przekładamy do puszki i cierpliwie czekamy aż zmiękną.
6 komentarzy
Ale mi się podobają te małe śnieżynki, mniam!
dziękuję :)
Piękne. Bardzo je lubię.Też je robiliśmy i już prawie ich nie ma, więc będę musiała zrobić następne:)
Majanko, moich już wcale nie ma… ;)
Robiłam je w zeszłym roku i w tym na 100% powtórzę :)
To w tym roku oprócz tradycyjnych pierniczków na stole zagoszczą również te pięknie niemieckie