Przed świętami zaczyna się prawdziwe szaleństwo. Prawie codziennie piekę jakieś ciasteczka: tradycyjne, długo dojrzewające pierniczki w rozmaitych kształtach, kruche, maślane, dekorowane migdałem, ciasteczka anyżowe, cynamonowe… Szkoda tylko, że wszystkie tak szybko znikają ;) Dziś jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek – kruche gwiazdki pełne orzechów. Z rumowym lukrem na wierzchu.

Ingredients
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru
- 150g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 120g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
lukier:
- cukier puder
- rum
dodatkowo:
- posypka w kształcie gwiazdek lub inna
Instructions
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i orzechami. Dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze 1 łyżkę zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Stolicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów. Foremką wycinamy gwiazdki.
- Ciasteczka układamy na przykrytej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.
- Ucieramy lukier z cukru pudru i rumu. Upieczone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy cukrową posypką.
Notes
Przechowujemy w puszce, wtedy na dłużej zachowają kruchość.