Pisałam już kiedyś o książce, z której wszystko się udaje – Encyklopedii wypieków i pieczenia, wyd. Rea. Kolejny świetny przepis na pyszne ciasteczka z tej właśnie książki.

Ingredients
- 200 ml migdałów (125 g)
- 200 g masła lub margaryny
- 150 ml cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 550 ml mąki pszennej
Instructions
- Migdały obieramy i drobno siekamy ( najlepiej w robocie kuchennym)
- Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier, miód, przyprawy i migdały. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części. Formujemy 2 wałki z ciasta i spłaszczamy lekko z wszystkich stron, tak aby w przekroju stanowiły kwadrat. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
- Ciasto kroimy na bardzo cienkie plasterki. Kładziemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 10 minut (aż się ładnie zrumienią). Zostawiamy do wystygnięcia.
Notes
Możemy je przechowywać w puszce do 2 miesięcy.
4 komentarze
O, jakie fajne! Muszą byc pyszne, nigdy o takich nie słyszałam.
Pozdrawiam:)
Mam tę książkę, jest świetna:) A te pierniczki przepyszne!:)
Coś nowego, trzeba będzie wypróbować ten przepis
O, no proszę, czyli chyba czas zacząć intensywniej korzystać z tej książki, bo też ją mam. :D