W tym roku szukając przepisu na świąteczne pierniczki, postanowiłam wypróbować przepis na pierniczki drobne ze starej Kuchni Polskiej wyd. PWE. Wyszły bardzo smaczne i myślę, że na stałe wejdą do naszego świątecznego menu. Najlepiej upiec je około 3 tygodnie przed świętami, aby zmiękły.

Ingredients
- 50 dag mąki pszennej
- 20 dag miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- jajko
- 1 dag sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (takiej, która w składzie nie ma mąki)
Instructions
- W rondelku podgrzewamy miód z cukrem pudrem, masłem i przyprawami, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Odstawiamy masę do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski albo na stolnicę, dodajemy sodę, mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę miodową, dodajemy jajko i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca.
- Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Może tam leżeć nawet dłuższy czas, pamiętajmy jedynie żeby wyjąć je pół godziny przed wałkowaniem i wykrawaniem pierniczków.
- Stolnicę posypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremką wycinamy pierniczki. Ciasto rośnie podczas pieczenia i trochę się odkształca, dlatego nie polecam foremek o wymyślnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te najprostsze – serca, gwiazdki czy półksiężyce.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy 9-10 minut w 160 stopniach.
- Studzimy i lukrujemy.
Notes
Pierniczki przechowujemy w zamkniętej puszce, aż zmiękną.
1 komentarz
Ale je pięknie ozdobione :D jestem zachwycone :)