Delikatne, puszyste rogaliki. Proste do przygotowania. Najlepsze jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka.

Ingredients
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 100 g margaryny lub masła
- 100 ml słodkiej śmietanki
- szczypta soli
- 0,5 kg mąki pszennej
dodatkowo:
- jajko
- powidła śliwkowe lub marmolada z pigwy
- cukier perłowy
Instructions
- Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej śmietankę. Podgrzewamy do temperatury 37 stopni.
- Do dużej miski kruszymy drożdże i zalewamy przygotowanym płynem. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady lub powideł i ciasno zwijamy, zaczynając od szerszego końca w kierunku wierzchołka.
- Układamy rogaliki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perłowym.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 8-10 minut, aż wierzch się przyrumieni.
5 komentarzy
piękne :) zapraszam do akcji Ale Mniam Rogale na durszlak.pl – zbieram wszystkie przepisy na smakowite rogaliki :)
uhm… zawsze się zastanawiam na ile sztuk sa takie przepisy. Ile powinno wyjść rogalików z takiego koła? Bo to chyba zalezy od grubości ciasta po rozwałkowaniu? Są to duże, małe czy raczej średnie rogale?
12 sztuk
Rogalik pokazuje rogaliki. :) Pyszne i piękne. Pozdrawiam:)
:) pozdrawiam ciepło