Kolejny prosty i szybki do wykonania przepis na małe co nieco do popołudniowej kawy.

Ingredients
- 250 g twarogu
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej (czasem daję żytniej i też są świetne)
- 4 łyżki cukru pudru
- powidła śliwkowe
Instructions
- Z twarogu, margaryny, mąki i cukru zagniatamy ciasto. Jeśli potrzeba dosypujemy dodatkowo mąkę, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Tniemy na trójkątne kawałki. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy formując rogalik.
- Układamy na blaszce posmarowanej masłem w kilkucentymetrowych odstępach.
- Pieczemy w 190 stopniach aż będą złociste.
- Można popudrować albo polukrować wedle uznania.
Notes
Znikają dosyć szybko, więc zazwyczaj robię z podwójnej porcji składników.
1 komentarz
Mniam. Z powidłami można posypac cukrem pudrem; )