Rewelacyjne na ciepło, prosto z piekarnika. Jak smakują na zimno jeszcze nie miałam okazji się przekonać ;) Dobry pomysł, jeśli zostanie nam jakaś resztka duszonej kapusty z obiadu.

Ingredients
- 250 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- łyżka oleju
- ciasto francuskie (gotowe – 1 szt.)
- pieprz
- sól
- żółtko
- łyżka mleka
Instructions
- Grzyby namaczamy dzień wcześniej.
- Cebulę drobno kroimy.
- W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę
- Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby.
- Dusimy, dolewając w miarę potrzeby wody, aż kapusta zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Płat ciasta francuskiego kroimy na 4 części.
- Każdą część smarujemy porcją kapusty i zwijamy w rulon.
- Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch w poprzek, trzy lub cztery razy.
- Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy nim wierzch ciasta.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią.
12 komentarzy
Ładne kapuśniaczki!
dziękuję :)
kiedyś i ja robiłam kapuśniaczki:)przypomniałaś mi jaka to szybka i pyszna przekąska.
warto ją sobie przypomnieć, pozdrawiam :)
choć nie lubię to tak apetycznie wyglądają!
może się skusisz? ;)
wyglądają cudownie!:)
dzięki :)
Pięknie wyglądają i kuszą. Uwielbiam takie smaki, do tego barszczyk i doskonały obiad gotowy.
Takie kapuśniaczki (ale w wersji drożdżowej) kojarzą mi się z bufetem na mojej uczelni:) pyszne były:) …a te dodatkowo muszą byc pysznei chrupiące:)
Świetne zdjęcie!!! i smaczny przepis :)
Kapusta kiszona smakuje zawsze, a w paszteciku to już wybitnie :)
Bardzo apetyczne zdjęcie. Pozdrawiam.