Szybki deser na upalne popołudnie. Bardzo udane połączenie rabarbaru i delikatnego twarożku.

Ingredients
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łodygi rabarbaru
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 serek typu bieluch naturalny 150g
- opakowanie cukru waniliowego
- jajko
Instructions
- Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe plasterki. Przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i cukier i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Próbujemy i w razie konieczności dosładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Serek dokładnie mieszamy z jajkiem i małym opakowaniem cukru waniliowego.
- Dowolne foremki wykładamy papierem do pieczenia. Płat świeżego ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i wykładamy do foremek. Ja użyłam 4 ceramicznych foremek do tartaletek o średnicy 15 cm i przekroiłam płat ciasta na 4 części.
- Do każdej tarty nakładamy porcję rabarbaru i zalewamy serkiem.
- Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy, aż wierzch mocno się zrumieni a serek zetnie. Jeśli Wasz piekarnik słabiej grzeje od spodu (tak jak mój), pod koniec pieczenia możecie wyciągnąć ciastka z foremek i dopiec je bezpośrednio na blaszce.
4 komentarze
jakie one cudne! a jakie muszą być pyszne :) biegnę po ciasto francuskie do sklepu!
o jeny, wyglada niesamowicie!!! pozdrawiam
wygląda pięknie
Na pewno wypróbuję :)