W sklepach pojawiły się dynie, więc czym prędzej zabrałam się za dyniowe przepisy. Na pierwszy ogień poszło rewelacyjne ciasto dyniowe z nuttellą i dyniowe muffinki. W planach mam dżem z dyni i tradycyjną tartę dyniową. Zupę z dyni gotuję cały rok z zamrażarkowych zapasów. Acha i jeszcze lody dyniowe… Narobiłam Wam smaka? ;)
Muffinki są delikatne, mają piękny pomarańczowy kolor i są uwielbiane przez moje dziecko. Polecam, bo przepis jest prosty a muffinki bardzo smaczne.

Ingredients
- 110 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 80 ml maślanki
- 100 ml oleju
- kawałek dyni o wadze około 400 g
Instructions
- Dynię owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Następnie wydrążamy miąższ ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem tak, aby masa była w miarę gładka. Możemy też oczywiście zrobić to w robocie kuchennym.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: cukier trzcinowy, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z maślanka, olejem oraz dynią. Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Masę nakładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.
3 komentarze
Kolor mają fantastyczny :)
Ach, ta dynia… Też ją uwielbiam :)
Witam, czy te przepisy sa zgodne z dietą lowcarb?
Czy diete przerwałaś?
witam, dietę stosowałam przez kilka miesięcy z bardzo dobrym skutkiem i mam zamiar znowu powrócić to niskowęglowodanowych przepisów. Te muffinki niestety się do nich nie zaliczają ze względu na wysoki IG. Pozdrawiam