Muffinki z wyraźnie wyczuwalnym smakiem płatków owsianych i soczystymi kawałkami ananasa. Puszyste i wilgotne. Dobre również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.

Ingredients
składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- pół szklanki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
składniki mokre:
- duże jajko
- 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 80 ml syropu z puszki po ananasach
- pół szklanki oleju
- 250 g ananasów z puszki pokrojonych na małe kawałki
dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji.
Instructions
- W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a drugim mokre (z wyjątkiem owoców).
- Mieszamy zawartość obu naczyń, ale tylko do połączenia składników (mogą a nawet muszą pozostać grudki, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto nie będzie puszyste)
- Dodajemy do ciasta owoce i delikatnie mieszamy.
- Napełniamy ciastem foremki do muffinek do 1/3 wysokości.
- Posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
- Studzimy.
13 komentarzy
pyszotka
:)
Zapisuję bo „brzmi” pysznie :)
jest pysznie, polecam :)
Wyglądają apetycznie, zaraz zabieram się do pieczenia.
udanego wypieku!
:)
Wyglądają bardzo pysznie!
dziękuję :)
pysznie! bardzo lubię takie smaki
ja też lubię :) pozdrawiam ciepło!
lubię, lubie te małe babeczki. za ich miękkośc, słodycz i uroczy wygląd.
ale z ananasem jeszcze nie jadłam.
śliczne zdjęcia ;]
dziękuję bardzo :)
Świetne muffiny;) Musze je chyba zrobić;)