Orkiszowe muffinki z rabarbarem. Smaczne, zdrowe z dodatkiem kwaśnego rabarbaru.

Ingredients
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru trzcinowego
- jajko
- 100 ml oleju
- szklanka maślanki
- 5 średniej wielkości łodyg rabarbaru
- dodatkowo cukier trzcinowy do posypania
Instructions
- Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w centymetrowe plasterki.
- W jednej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z maślanką i olejem.
- Do mokrych składników wsypujemy suche i krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Dodajemy pokrojony rabarbar. Ponownie krótko mieszamy.
- Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy cukrem trzcinowym (około pół łyżeczki, nie więcej).
- Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
4 komentarze
Udało mi się niedawno kupić mąkę orkiszową i też niedługo zacznę próby wypieków z nią. Mufinki – mniam :-)
Pysznie wyglądają te muffinki. Uwielbiam rabarbar :)
Teraz bardzo jest na czasie rabarbar, i jeszcze można do tego dodać z niego sok.
Nie polecam używać do tego przepisu mąki pszennej, mi całkowicie popsuła smak :).