Już jutro jadę do Wrocławia na festiwal Europa na widelcu 2013, gdzie odbędzie się również Święto Szparagów. Na wrocławskim rynku, razem z Pauliną ze Smakowitego Kąska będę przygotowywać coś pysznego ze szparagów. Relację na blogu będziecie mogli przeczytać po niedzieli, a informacje o festiwalu możecie znaleźć na stronie Smaki Wrocławia.
A dziś zostawiam przepis na bardzo efektownie wyglądający i równie dobrze smakujący chlebek z kolorowymi, warzywnymi dodatkami: szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami.

Ingredients
- 100 ml oliwy z oliwek, plus dodatkowo na posmarowanie blaszki
- 250 g szparagów pociętych na 3 części
- 200 g przesianej mąki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 3 jajka, roztrzepane
- 100 ml mleka
- 12 czarnych oliwek
- 100 g suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych
- 100 g startego sera Gruyere lub podobnego
Instructions
- Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni lub piekarnik gazowy do 170 stopni. Keksówkę o wymiarach 22 x 10 x 5cm smarujemy oliwą.
- Szparagi wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody na około 2 minuty, następnie odsączamy, przepłukujemy zimną, bieżącą wodą i osuszamy.
- Mąkę i bazylię mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie, aż ciasto uzyska gładką, półpłynną konsystencję.
- Dodajemy do ciasta szparagi, pomidory, oliwki oraz 2/3 startego na dużych oczkach tarki sera. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i posypujemy pozostałym serem.
- Zapiekamy przez 35-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Wyciągniętą keksówkę studzimy przez 5 minut, następnie wyjmujemy bochenek ze szparagami z formy i studzimy na kratce.
20 komentarzy
O jaaaacie, muszę namówić męża na zmianę piekarnika takiego z termoobiegiem, bo mój gazowy jest za słaby na takie cuda. Ale Pani smaka narobiła!!!! muuuszę wypróbować :)
koniecznie :)
pozdrawiam
to to juz wiem co będzie w weekend. super. przepis.
polecam i smacznego :*
Ciekawy pomysł, ale czy ser można zastąpić czymś mniej kalorycznym?
można go w ogóle nie dodawać, ale to już nie będzie to samo, cały urok w tym roztopionym serze :)
Mniami, wygląda obłędnie smacznie :)
smakuje równie dobrze, polecam :)
Wow, jakiż on piękny jest! :)
dzięki Kochana :)
Gratuluję Pani wygrania konkursu podczas pobytu we Wrocławiu, byłem na miejscu i widziałem osobiście.
dziękuję bardzo :)
Rewelacyjny bochenek, koniecznie muszę wypbróbować.
Moje gratulacje za pierwsze miejsce na widelcu;)
dziękuję :)
Dzisiaj robie po raz drugi. Ostatnio dIewczyne nim oczarowalem! Mega przepis :))) dziekuje, gratuluje (wygranej) i pozdrawiam!
cieszę się, że smakowało :) dziękuję i pozdrawiam !
wygląda apetycznie !:)
:)
pierwszy raz widze cos takiego i jestem pod olbrzymim wrazeniem. pozdrawiam
a mąkę można czymś innym zastąpić ? np mielonymi mogdałami bądź płatkami jagalnymi ?