Delikatne i puszyste bułeczki. Cebula nadaje im charakteru. Przepis pochodzi z pracowni wypieków.

Ingredients
zaczyn:
- 100 g mąki pszennej
- 65 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
pozostałe składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 150 g wody
- 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 60 g masła
- 20 g mleka w proszku
- 1 średniej wielkości cebula – drobno pokrojona i zeszklona na maśle
- 1 łyżka maku
Instructions
- Składniki na zaczyn: wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.
- Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Następnie dzielimy ciasto na 9 części i formujemy bułki. Układamy je w dużych odstępach na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę – do dwóch. Powinny w tym czasie znacznie urosnąć.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Bułeczki pieczemy 15-20 minut.
- Studzimy na kratce.