Przepis na bułeczki znalazłam na tej stronce, którą wszystkim szczerze polecam. Bułeczki te są podobno bardzo popularne w Ameryce i najlepsze od razu po upieczeniu. Przygotowałam ciasto wieczorem, przykryłam folią i schowałam do lodówki. Rano uformowałam bułeczki, odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia i upiekłam. Były bardzo smaczne. Oczywiście można też przygotować ciasto i piec tego samego dnia. Ciasto jest elastyczne i świetnie się formuje.

Ingredients
- 1 łyżeczka drożdży instant (10g świeżych)
- 125ml letniego mleka
- 30g płynnego masła
- 15g płynnego masła do smarowania
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 280g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Instructions
- Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.
- Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
- Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny, lub aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto rozwałkować i pociąć na około 16 małych prostokątów.
- Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do środka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia część wystawała ok. 1 cm.
- Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.