Przepis ze świetnej książki Michela Roux „Jajka. 130 prostych przepisów”.

Ingredients
- 2 duże cebule
- 100 g masła
- 150 ml śmietany kremówki
- tymianek
- świeżo zmielony pieprz, sól
- 350 g gotowego ciasta francuskiego
- mąka do posypania
- 4 jajka w koszulkach
Instructions
- Cebulę kroimy w plasterki. Dusimy na maśle przez 30 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Dusimy jeszcze przez 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- W cieście wycinamy 4 kółka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każde kółko nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy na 20 minut do lodówki.
- Równomiernie rozkładamy duszoną cebulę na cieście i pieczemy 25-30 minut.
- Podajemy z jajkami w koszulkach i posypane tymiankiem.