Od jakiegoś czasu korzystam z przepisów diety low carb. Podczas diety zazwyczaj najbardziej brakuje mi pieczywa. Dobrym jego zamiennikiem może być chleb low carb – dietetyczny chlebek z ziaren, otrębów, jajek i serka wiejskiego. Chlebek ten zawiera bardzo mało węglowodanów i jest bardzo sycący. Można go bez problemu zamrozić i potem włożyć do opiekacza. Dodatkowo zawiera „zastrzyk” witaminy C, która znajduje się w jagodach Goji. Polecam wszystkim, którzy przestrzegają zaleceń diety LC. Przepis jest bardzo prosty, znalazłam go w książce Ulriki Davidson „Dieta niskowęglowodanowa w Twojej kuchni”. Zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję poniżej.

Ingredients
- 25 g masła
- 25 g orzechów laskowych
- 25 g migdałów
- szklanka siemienia lnianego (używam złocistego siemienia budwigowego)
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki suszonych jagód Goji
- 25 g otrębów pszennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- serek wiejski opakowanie 200 g (całość razem ze śmietanką)
- 3 jajka
Instructions
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Orzechy włoskie i migdały grubo siekamy.
- Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy roztrzepane jajka, serek i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy
- Przekładamy masło do natłuszczonej foremki (używam małej keksówki).
- Wkładamy do piekarnika na 60 minut.
- Studzimy w foremce.
2 komentarze
rewelacyjny zastępnik pieczywa, zrobiłam i szczerze polecam!
Wow! Wygląda zachwycająco, aż kusi spróbować! :)