Ten chleb nie może się nie udać. Delikatny, przypominający trochę chleb tostowy, posypany chrupiącymi ziarenkami słonecznika. Z podanych proporcji otrzymamy jeden bochenek w średniej wielkości keksówce. Ważne: maślanka musi być ogrzana do temperatury pokojowej.

Ingredients
- opakowanie suszonych drożdży
- o,5 kg pszennej mąki
- 0,5 l maślanki
- garść ziaren słonecznika
- płaska łyżeczka soli
Instructions
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże i sól. Mieszamy. Wlewamy maślankę i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy na przykład otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy. Posypujemy słonecznikiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno przyrumieniać od góry, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.
6 komentarzy
Sliczny chlebek. Az mam ochote siegnac po kromeczke :)
Pozdrowienia.
Jak pięknie wyrósł i wygląda na bardzo puszysty :)
Mięciutki i smaczny chlebuś:)
upiekłam wczoraj :) dla mnie ciut zbyt puszysty i kruszący się :) ale to kwestia gustu. Na pewno prosty w przygotowaniu i całkiem smaczny :)
Super!!!!
Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju chleby,bułeczki a to będzie kolejny zrobiony przeze mnie,super przepis!!!Dziękuje:)
Bardzo dobry, uwielbiam :)