Delikatny, smaczny chleb.

Ingredients
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200ml zimnego mleka
- 1 jajko
- sezam do posypania
- masło do posmarowania blaszki
Instructions
- Mąkę mieszamy z solą i dodajemy masło. Rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy kilka łyżek wyjętego z lodówki mleka, mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy, dodając resztę mleka i – na sam koniec – jajko.
- Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
- Natłuszczamy blaszkę, przekładamy do niej ciasto i posypujemy sezamem.
- Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.