Mocno czosnkowy chlebek z dodatkiem parmezanu i ziół.

Ingredients
Na ciasto drożdżowe:
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 180 ml ciepłego mleka
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 4 łyżki masła
- 1,5 główki czosnku
- 5 gałązek kolendry (drobno posiekanych)
- łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki startego parmezanu
- duża szczypta soli
Instructions
- Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aż podwoi objętość.
- Masło roztapiamy i mieszamy z resztą składników.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko wyrabiamy i formujemy z niego nieduże kulki. Każdą kulkę obtaczamy w przygotowanej paście z ziół, sera, czosnku i masła.
- Małą keksówkę (około 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy luźno kulki z ciasta. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy nasz chlebek przez 35-40 minut.
Notes
Najlepszy na ciepło! Smacznego!