Halloumi to cypryjski ser, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Jest dosyć twardy i świetnie nadaje się do grillowania. Może być pysznym dodatkiem do sałatek i składnikiem wegetariańskich burgerów. U mnie dziś w wersji zgrillowanej na zielonym pesto z groszku, awokado i mięty.

Ingredients
- 2 ciabatty
- 1 dojrzałe awokado
- duża garść liści szpinaku
- pół szklanki świeżego zielonego groszku (można użyć mrożonego)
- kilka gałązek świeżej mięty z listkami
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- kawałek sera halloumi
Instructions
- Awokado, sok z cytryny, listki oberwane z mięty i groszek blendujemy (mrożony groszek musimy najpierw ugotować). Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstawiamy.
- Szpinak płuczemy i osuszamy.
- Halloumi kroimy na plastry.
- Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. Układamy ser na patelni i grillujemy z obydwu stron.
- Bułkę smarujemy grubą warstwą pesto, układamy na niej liście szpinaku i grillowany ser. Podajemy od razu.