Maślane, pachnące kardamonem bułeczki. Bardzo nam zasmakowały. Użyłam ziaren kardamonu, które obrałam i zmieliłam wprost do surowego ciasta, co nadało mu niesamowitego aromatu. Możemy również użyć gotowego, zmielonego kardamonu (łatwiej go kupić). Z podanych proporcji wychodzi 5 sztuk średniej wielkości.

Ingredients
- 25 g drożdży
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kardamonu
- 750 ml mąki pszennej
dodatkowo:
- jajko
Instructions
- W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy (do około 36 stopni, płyn nie może być zbyt ciepły). Zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, kardamon i mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką, w cieple, na 40 minut.
- Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i dzielimy je na kawałki jednakowej wielkości (5 sztuk). Formujemy z nich wałeczki grubości palca i zawiązujemy je jak supełki. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odkładamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy około 10 minut, aż ładnie się zrumienią.
- Zostawiamy do wystudzenia przykryte ściereczką.
7 komentarzy
Pięknie Ci wyszły, z kardamonem na pewno pycha!
dziękuję, pozdrawiam :)
Śliczne supełeczki :) Mniam,pyszne bułki,chętnie porwę na śniadanko jedną:) Jeśli pozwolisz?;-)
częstuj się Kochana :)
pycha!
mniamusne:) Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
A ja zmielonego właśnie nie widziałam, jedynie całe ziarna z kamisa
Wesołych i Zdrowych Świąt dla Ciebie i całej rodziny :)