Doskonały, chrupiący dodatek do herbaty lub piwa.

Ingredients
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag twarogu
- 25 dag margaryny lub masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- mak do posypania
- tłuszcz do posmarowania blaszki
Instructions
- Margarynę lub masło posiekać, posypać przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać twaróg. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm, pokroić na paski.
- Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować paski ciasta, posypać makiem, docisnąć ziarenka i skręcić w spiralki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, posmarować blaszkę tłuszczem.
- Paluszki poukładać na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmarować pozostałym żółtkiem z mlekiem.
- Piec około 20 minut.