Dziś Światowy Dzień Chleba. Czy wiecie, że to właśnie chleb jest produktem spożywczym, który najczęściej ląduje w koszu na śmieci? A przecież można go wykorzystać na tyle różnych sposobów… Ja niestety nie znajdę dziś już czasu na pieczenie, ale chciałam Wam zaproponować prosty sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. Często piekę lub kupuję chałkę i z jej resztek przygotowuję pudding z cynamonem. Najlepszy na ciepło, do tego kubek mleka :) Możemy w dowolny sposób go urozmaicać np. dodając kawałki świeżych lub suszonych owoców.

Ingredients
- 6 kromek chałki
- masło
- jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szklanka pełnotłustego mleka
Instructions
- Kromki smarujemy masłem i kroimy ukośnie na połówki.
- Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem i cukrem.
- W natłuszczonej żaroodpornej foremce układamy chałkę masłem do spodu. Posypujemy równomiernie cynamonem i skórką pomarańczową. Zalewamy mlekiem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy, aż ładnie się zrumieni – około 40 minut.
4 komentarze
Bardzo smacznie się prezentuje i na pewno taki jest ;D
:)
Nigdy nie jadłam puddingu. Chętnie bym kiedyś spróbowała. :)
Częstuj się ;-) pozdrawiam