
Ingredients
- rozmrożone gotowe ciasto francuskie
- wędzony boczek w plasterkach
- 2 cebule
- ser typu brie
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki śmietany
- trochę zmielonego kminku
- pieprz, sól do smaku
- oliwa
Instructions
- Boczek pokroić na paseczki, a cebulę w plastry.
- Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący i zdjąć go na talerzyk. Wrzucić cebulę i zeszklić ją.
- Śmietanę wymieszać z przyprawami. Dodać do cebuli i dusić jeszcze przez chwilę.
- Foremkę wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać je widelcem. Rozłożyć na nim boczek i rozsmarować śmietanę z cebulą. Ser pokroić na plastry i położyć na nadzieniu.
- Piec około 15 min w 230-250°C.
- Podawać na ciepło
3 komentarze
Pyszna ta tarta, muszę spróbować :)
wygląda to świetnie, planuję zrobić tartę cebulową w ten sam sposób.
Dokładnie tydzień temu byłam na święta w Alzacji w Strasburgu i okolice.
Jadłam kilka tart w różnych miejscach .Wszystkie podobne podane na deskach drewnianych i naprawdę smakowały rewelacyjnie.Ale ciasto jest inne niż to gotowe francuskie ..Cieniutkie – pytałam jednej pań ,to stwierdziła że nic prostszego ,woda i mąka ale jakie chrupkie…Te orginalne pieką w piecach na drzewo. Natomiast to co na wierzchu zależy od sera.MUNSTER 45% i taki kupiłam (dzisiaj spróbuję upiec sama)mam zdjęcie, ale jest mnie kawałek więc sobie daruję,nie wkleję.
Po za tym śmietana, drobniutko posiekany chudy boczek i poukładany plastrami ten cudowny w smaku i zapachu ser.Do takiego dania sałata z sosem jogurtowym ,lub piwo z pianką i niebo w „gębie” Aldona z Troyes.