Pizza ze szparagami, cukinią i białym sosem. Nietypowa, z ciekawymi dodatkami. Można przygotować ją szybciej, używając gotowego ciasta na pizzę. Polecam polanie pizzy miodem tuż przed podaniem, to naprawdę ciekawe połączenie smaków.

Ingredients
Na spód:
- 400 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 40 dag drożdży
- 3 łyżki mąki (dodatkowo)
(Możemy zamiast tego użyć gotowego ciasta na pizzę)
Sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 200 ml mleka
- pół szklanki tartego parmezanu
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Dodatkowo:
- 1 cukinia zielona lub żółta
- pęczek zielonych szparagów
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- miód
Instructions
- Spód: Mieszamy 400 g mąki z łyżeczką soli. W osobnym naczyniu mieszamy podgrzaną wodę, cukier, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut, aż się spieni. Mieszamy z mąką i 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na godzinę. Ciasto musi urosnąć trzykrotnie. Możemy również użyć gotowego ciasta na pizzę.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Podpiekamy przez kilka minut w 200 stopniach.
- Przygotowujemy sos. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając. Cały czas mieszając dolewamy powoli mleko. Gdy masa zagotuje się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty parmezan. Mielimy odrobinę kolorowego pieprzu do smaku. Mieszamy i smarujemy sosem podpieczone spody.
- Szparagi blanszujemy, osuszamy i układamy na sosie.
- Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i układamy między szparagami.
- Skrapiamy warzywa oliwą i wkładamy pizzę na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- W tym czasie obieramy i kroimy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Smażymy, aż się lekko przyrumieni. Upieczoną pizzę posypujemy usmażonym czosnkiem.
- Przed podaniem skrapiamy miodem.
1 komentarz
ale mi smaku narobiłaś na taką pizzę – chyba będę papuga :)