Mam w kuchennej szafce ogromny słoik, w którym zawsze jest domowa granola. To świetny składnik zdrowego śniadania. Wystarczy mleko roślinne lub jogurt, trochę owoców i gotowe. W przeciwieństwie do kupnej, ta nie zawiera konserwantów ani nawet cukru i jest bardzo prosta do przygotowania.
Polecam również przepis na orzechową granolę z miodem – http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/pomysl-na-sniadanie/domowa-granola-orzechowa-z-miodem/

Ingredients
- paczka płatków owsianych górskich (500g)
- łyżka siemienia lnianego
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 8 łyżek syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka orzechów pekan
- 10 orzechów brazylijskich
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Orzechy brazylijskie grubo siekamy. W misce mieszamy płatki owsiane, siemię lniane, orzechy pekan i brazylijskie.
- Na bardzo małym ogniu podgrzewamy olej kokosowy z syropem z agawy, aż się rozpuści. Dodajemy ekstrakt z wanilii i pokrojone na kawałki banany i blendujemy.
- Wlewamy do miski z płatkami i orzechami i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy granolę na blachę i wkładamy do piekarnika na 30 – 35 minut. Podczas pieczenia mieszamy 3-4 razy.
- Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Przekładamy granolę do szczelnego pojemnika lub słoika.
Notes
Granola zrobi się chrupiąca dopiero, gdy będzie zimna.