Dziś na obiad upiekłam frytki z batatów i selera. Jest to świetny pomysł na zdrowy i równie smaczny zamiennik tradycyjnych frytek. Warzywne frytki możemy przygotować z różnych warzyw korzeniowych – marchewek, pietruszki czy selera. Pasują do różnych mięs albo smażonej lub grillowanej ryby. Do tego polecam sos majonezowy, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Mieszamy mały jogurt naturalny z 2 pełnymi łyżkami majonezu i doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję mały ząbek czosnku (przeciśnięty), sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Ingredients
- batat
- seler
- 2-3 łyżki oliwy
- sól ziołowa
Instructions
- Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w słupki.
- Przekładamy do miski, dodajemy oliwę i lekko solimy. Mieszamy.
- Wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
5 komentarzy
Mam pytanie – czy takie frytki nie są po pieczeniu suche?
nie są suche, pozdrawiam
Wyglądają apetycznie. Chętnie bym spróbowała, takich nigdy nie jadłam,a za tymi z ziemniaków średnio przepadam.
Pozdrawiam :)
MMM pycha:)
[…] Frytki z selera. Mniam, mniam […]