Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Placek z mirabelkami – idealny deser na letnie popołudnie

6 czerwca, 2023 placek z mirabelkami


Placek z mirabelkami to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale sprawdzi się na letnie popołudnie. Zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem, a dodatkowo jest niezwykle łatwy do przygotowania. Warto poświęcić chwilę, aby przygotować ten smakowity placek, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Co przeczytasz w tym artykule?

1. Przepis na placek z mirabelkami
2. Składniki potrzebne do przygotowania dania
3. Kroki do wykonania
4. Wskazówki dotyczące przygotowania
5. Kaloryczność jednej porcji

Przepis na placek z mirabelkami:

Czas przygotowania dania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 8

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

– 500 g mirabelek
– 250 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– 100 g masła
– 2 jajka
– 150 ml mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli

Kroki do wykonania:

1. Mirabelki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy je na pół.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy.
3. W drugiej misce mieszamy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając.
4. Do masy jajecznej dodajemy mleko oraz suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym) i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia.
6. Na wierzchu ciasta układamy półki mirabelek, przeciętą stroną do góry.
7. Pieczemy placek w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
8. Po upieczeniu, studzimy placek, a następnie można go posypać cukrem pudrem.

Wskazówki:

– Aby sprawdzić, czy placek jest upieczony, można użyć drewnianego patyczka – wystarczy wetknąć go w ciasto, a jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że placek jest gotowy.
– Placek z mirabelkami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
– Jeśli chcemy dodać plackowi nieco odświeżającego smaku, możemy dodać do ciasta skórkę startą z cytryny.

Kaloryczność jednej porcji:

Jedna porcja placuszka z mirabelkami ma około 350 kcal.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu