Delikatne i pyszne ciasto – coś w rodzaju tarte tatin, ponieważ kładziemy owoce na spód formy i zalewamy ciastem, a po upieczeniu odwracamy. Najlepsze ze świeżym ananasem, ale z takim z puszki też dobre.

Ingredients
- 1 nieduży, dojrzały ananas
- 100g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 80g cukru
- 2 duże jajka
dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- 3 łyżki cukru
Instructions
- Ananas kroimy na grube plastry, obieramy ze skórki i wykrawamy twardy środek.
- Formę smarujemy masłem, posypujemy równomiernie trzema łyżkami cukru i układamy gęsto kawałki ananasa.
- Składniki na ciasto miksujemy i rozprowadzamy łopatką na owocach.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Jeśli ananas jest bardzo soczysty możemy podpiec jeszcze kilka minut tylko od spodu.
- Po upieczeniu odwracamy do góry nogami.
3 komentarze
Naprawde wyszlo super!!!!!!!!! znacie jakies przepisy na male ciasteczka z ananasem. ale nie z ciastem francuskim :(
Ciasto super. Jednak zamiast z ananasem „zmuszona” zostałam zrobić z gruszkami – w magiczny sposób ananas, który jeszcze wczoraj był, dzisiaj SAM się wybył;)Ale mimo wszystko ciasto super, czego dowodem było to, że zanim dobrze ostygł, już go nie było w większej części (dzielnie wywalczyłam dwa kawałki)
Dzień dobry – na jaką formę jest to ciasto? Dziękuje i pozdrawiam !