Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Chleb pszenny na maślance – przepis na domowy wypiek o niezwykłym smaku

6 czerwca, 2023 chleb pszenny na maślance


Chleb pszenny na maślance to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W tym artykule przedstawimy przepis na chleb pszenny na maślance, a także dowiesz się, jakie są jego zalety oraz jakie składniki będą potrzebne do jego wykonania.

Agenda

1. Przepis na chleb pszenny na maślance
2. Składniki potrzebne do przygotowania chleba
3. Kroki do wykonania chleba pszennego na maślance
4. Wskazówki dotyczące przygotowania chleba
5. Informacja o kaloryczności jednej porcji chleba

Przepis na chleb pszenny na maślance

Czas przygotowania: około 3 godziny (w tym czas wyrastania ciasta)
Liczba porcji: około 12 kromek chleba

Składniki potrzebne do przygotowania chleba pszennego na maślance:

– 500 g mąki pszennej
– 300 ml maślanki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki suszonych drożdży
– 2 łyżki oleju roślinnego

Kroki do wykonania chleba pszennego na maślance:

1. W ciepłej maślance rozpuść cukier, a następnie dodaj drożdże. Odstaw na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą. Następnie dodaj rozczyn drożdżowy oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4. Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej formie do pieczenia chleba, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Nagrzej piekarnik do 200°C. Piecz chleb przez około 30-35 minut, aż będzie złocisty i chrupiący. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Wskazówki dotyczące przygotowania chleba pszennego na maślance:

  • Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta ziarna, np. słonecznika, siemienia lnianego czy sezamu.
  • Chleb pszenny na maślance można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
  • Jeśli chleb jest zbyt suchy, można go podgrzać w piekarniku przez kilka minut, co przywróci mu świeżość.

Informacja o kaloryczności jednej porcji chleba pszennego na maślance:

Kaloryczność jednej kromki chleba (przy założeniu 12 kromek z całego chleba) wynosi około 180 kcal.

Teraz, gdy już znasz przepis na chleb pszenny na maślance, możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku. Chleb ten doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację, a także jako dodatek do zupy czy sałatki. Smacznego!

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu